6 PUTTONYOS ASZÚ 2019

ÉDES FEHÉR TOKAJI VÉDETT EREDETŰ BORKÜLÖNLEGESSÉG

TECHNIKAI ADATOK

Fajta: 99% Furmint, 1% Hárslevelű
Termőhely: Medve, Bomboly, Kastély
Szüret időpontja: október 22.-október 29.
Palackozva: 2021. augusztus 06.
Készült: 1115 palack
Alkohol: 9,5 %
Sav: 7,97 g/L.
Természetes cukor: 244,1 g/L

EGYÉB INFORMÁCIÓK

Űrtartalom: 0,5 liter
Egységár: 156 000 Ft/liter
A megadott árak bruttó árak.

78.000 Ft

2024-ben a világ legnagyobb és legrangosabb borversenyén, a Decanter World Wine Awards-on a legjobb ötven bor közé választották. A platina érmezett borokat a verseny utolsó szakaszában újra kóstolják és kiválasztják a legjobbakat, ők kapják a Best in Show díjat.

A 2019-es évjáratban kiemelkedő minőségű aszúsodást tapasztaltunk a borvidéken. Ezek a botrytizált édes borok gazdagok és a szerencsés évjárati adottságoknak köszönhetően rendkívül tiszta aromatikával rendelkeznek. A Gizella Aszú a mádi és bodrogkeresztúri területek karakterét mutatja, ahol a Furmint komplexitása egy hat puttonyos Aszú formájában tudott kiteljesedni. A bor a klasszikus recept szerint készült, magas cukortartalmú alapborba áztattuk az aszúszemeket, majd a finoman préselt, rendkívül összetett ízű mustot magyar fahordóban erjesztettük és érleltük több mint 18 hónapig. 2019-re jellemző az a kivételes egyensúly, légiesség és magas minőség, amely okán a millenium óta jegyzett egyik legjobb aszúévjáratként fogjuk emlegetni.

Decanter World Wine Awards 97 pont Best in Show (2024. június)

Kategória Címkék , , , ,